Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Πως να μην πάρω κιλά τώρα που #Μένουμε_σπίτι?

''Πως να μην πάρω κιλά τώρα που θα μένω όλη την μέρα στο σπίτι''
Το παραπάνω ερώτημα έχει απασχολήσει τους περισσότερους ανθρώπους, και τους έχει προκαλέσει έντονο άγχος.Με βάση τα νέα δεδομένα της καθημερινότητας,πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως ο εγκλεισμός στο σπίτι, θα φέρει αρνητική επίπτωση στο βάρους τους. 
Στην πραγματικότητα το σωματικό βάρος δεν αυξάνεται από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται ο άνθρωπος να καταναλώνει πολύ παραπάνω φαγητό από αυτό που έχει ανάγκη, για να δει αύξηση στην ζυγαριά. 
Επίσης η συγκεκριμένη περίοδος είναι η κατάλληλη για όποιον επιθυμεί να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες εφόσον υπάρχει άπλετος χρόνος. Μην ξεχνάτε όμως πως πρωτεύον στόχος είναι η διατήρηση της συνολικής υγείας σας, τόσο σωματικής όσο και ψυχικής.
Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή η οποία βαδίζει στα ''χνάρια'' της Μεσογειακής, κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να αγχώνεται για το αν η ζυγαριά τον δείξει μερικά γραμμάρια παραπάνω. Αυτό που καλό θα ήταν να αναρωτηθεί είναι η επάρκεια των θρεπτικών συστατικών καταναλώνοντας ένα γεύμα, και όχι τόσο οι θερμίδες αυτού, στοχεύοντας στην προάσπιση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ας μην ξεχνάμε πως ο όρος θερμίδες είχε εφευρεθεί για να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ του διαιτολόγου και διαιτώμενου στοχεύοντας στην κατανόηση όσων αναφέρει ο επιστήμονας υγείας.
 Συνεπώς διάφορες δίαιτες express οι οποίες θα τάξουν λαγούς με πετραχήλια απορρίπτονται αυτόματα, γιατί προκαλείται και εσωτερικό στρες.
Πως λοιπόν θα κρατήσουμε ισορροπία στην διατροφή μας?
  1. Κάθε φορά που θα πηγαίνετε σούπερ μάρκετ καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας την λίστα με τα ψώνια της βδομάδας που χρειάζεστε και έχετε ανάγκη, ένα μικρό μυστικό είναι να πηγαίνετε χορτάτοι ώστε να μην παρεσύρεστε από όλους τους πειρασμούς.
  2. Επιλέξτε μέσα στην ημέρα να υπάρχει ποικιλία στην διατροφή σας, από όλες τις ομάδες τροφίμων.
  3. Το 50% των τροφών που θα επιλέγετε φροντίστε να είναι όσο το δυνατόν κοντά στην φύση, οι οποίες θα προσφέρουν σε επάρκεια όλα τα θρεπτικά συστατικά τους. Τι εννοώ να είναι κοντά στην φύση: φρέσκες τροφές κυρίως φρούτα λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
  4. Ξεκινήστε πάντα την μέρα σας με ένα καλό πρωινό, με αυτόν τον τρόπο θα ρυθμίσετε το σάκχαρο σας(κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου) και θα προλάβετε πιθανή υπογλυκαιμία λόγω πολλών ωρών ασιτίας. Επίσης θα έχετε τον έλεγχο του εαυτού σας, αν εντάξετε και ορισμένα μικρο σνακ ανά 3 περίπου ώρες που η ενέργεια πέφτει.
  5. Σημαντικό είναι να ξεχωρίζετε την βιολογική από συναισθηματική πείνα ώστε να αποφευχθούν τα τσιμπολογήματα και πιθανά υπερφαγικά επεισόδια. Η βιολογική πείνα ξεκινά από το στομάχι και έχει διάρκεια,αντίθετα η συναισθηματική πείνα ξεκινά από το στόμα και το άτομο επιθυμεί συγκεκριμένη κατηγορία ''τροφής'' πχ κάποιο γλύκισμα ή πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.
  6. Προσπαθήστε όσο είστε σπίτι και αν αυτό φυσικά είναι δυνατόν να γυμνάζεστε τουλάχιστον 20 λεπτά αυξάνουν τον βασικό μεταβολισμό και αρχίζει η παραγωγή ενδορφινών μικρές αλυσίδες πρωτεϊνών οι οποίες στέλνουν το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είστε καλά έχετε τον έλεγχο του φαγητού και είστε χαρούμενοι.
  7. Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα τύπου πατατάκια,  αναψυκτικά,και γλυκά καθώς δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό στο σώμα, αντ' αυτού το αναγκάζουν για να τα αξιοποιήσει να χρησιμοποιήσει τα ήδη υπάρχον θρεπτικά συστατικά που έχει (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία)  με αποτέλεσμα να ''αδειάζει'' τις αποθήκες των θρεπτικών συστατικών. Αυτός είναι ένας απλός λόγος για να κατανοήσει το άτομο ότι του προκαλούν εξάρτηση.
  8. ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ: Αν μια μέρα γίνει υπερκατανάλωση τροφής φροντίστε να το ευχαριστηθείτε, και συνεχίστε κανονικά στο ισορροπημένο πρόγραμμα σας,είναι απόλυτα φυσιολογικό δεν είστε ρομπότ, πείτε λόγια αγάπης στον εαυτό σας και μην τον κατηγορήσετε ότι δεν έχετε μέτρο και ότι είστε ανίκανοι. Σκεφτείτε τους λόγους που σας οδήγησε σε κάποιο υπερφαγικό επεισόδιο πιθανόν και συνδέστε το με το συναίσθημα που είχατε πριν προηγηθεί αυτό.
Συμπερασματικά αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος, για να γίνει η προετοιμασία των γευμάτων και η θέσπιση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Αν το άτομο κάνει μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του, δεν έχει να αγχωθεί για τίποτα, μικρά σταθερά βήματα είναι το κλειδί και το εσωτερικό κίνητρο του καθένα.
Αγαπήστε τον εαυτό σας και μην τον δικάζετε!
Πηγή:nlabdiet
Φωτογραφία:Pinterest


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλύτερη απορρόφηση σιδήρου

                                   Ο σίδηρος είναι ένα μιρκοθρεπτικό συστατικό το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την συνολική υγεία. Στις μέ...