Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Με ποιους τρόπους μπορεί ο εγκέφαλος να μπερδευτεί?

Ο εγκέφαλος μας είναι το πιο περίπλοκο όργανο πολύ έξυπνο ωστόσο για να το ξεγελάσουμε. Λειτουργεί κατά 95% με βάση το υποσυνείδητο μας , με απλά λόγια λειτουργεί με τα εσωτερικά μας θέλω καλύπτοντας τις ανάγκες μας.
Υπάρχουν περιπτώσεις που στον εγκέφαλο λόγω δικής μας συμπεριφοράς εισέρχονται λανθασμένα μηνύματα.
Ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις?
  1. Τρώμε όρθιοι.
  2. Πίνουμε αναψυκτικά.
  3. Τρώμε γρήγορα.
Ας αναλύσουμε το κάθε ένα.
1. Τρώμε όρθιοι.
Ο εγκέφαλος είναι ικανός να κάνει ένα πράγμα την φορά, άνθρωποι που υποστηρίζουν πως μπορούν να κάνουν πολλά ταυτόχρονα, υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. Κάθε φορά που ένας άνθρωπος λοιπόν επιλέγει να τρώει όρθιος και όχι καθιστός, ο εγκέφαλος θα πάρει το μήνυμα της διαδικασίας της πέψης από την χρονική στιγμή που η τροφή θα εισέλθει στην στοματική κοιλότητα. Συνεπώς προετοιμάζεται και για τον κορεσμό, όταν κάποιος επιλέγει να τρώει όρθιος και ενδεχομένως να κάνει και κάτι άλλο ταυτόχρονα ο εγκέφαλος μένει νηστικός, με αποτέλεσμα το άτομο να πεινάσει ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
2. Κατανάλωση αναψυκτικών.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο εγκέφαλος λαμβάνει το μήνυμα ότι θα έρθει στο στομάχι κάτι γλυκό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας επεξεργασμένων σακχάρων που εμπλουτίζονται τα αναψυκτικά. Όταν ο εγκέφαλος στείλει το μήνυμα στο γαστρεντερικό για να το προετοιμάσει και τελικά δεν φτάσει πότε αυτό το γλύκισμα που περίμενε εξαπατάται γιατί το γλυκό θα πάει στην αιματική ροή και όχι στο έντερο. 
3.Τρώμε γρήγορα.
Κάθε φορά που καταναλώνουμε κάτι όπως είπαμε η διαδικασία της πέψης ξεκινάει από την στοματική κοιλότητα.
Το σάλιο θα αρχίζει να ''αναγνωρίζει'' τα θρεπτικά συστατικά που έχει το κάθε τι που τρώμε, παράγεται η αμυλάση ένζυμο του σάλιου και πάει στην μπουκιά μας, αν και εφόσον έχει μασηθεί καλά και ''κολλάει'' πάνω με στόχο την ομαλή μεταφορά και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Αν εμείς τρώμε γρήγορα η αμυλάση δεν θα μπορέσει να κολλήσει σε όλη αυτήν την μπουκιά μας, γιατί ένα μεγάλο μέρος της θα είναι αμάσητο με αποτέλεσμα, να πάει στο στομάχι άπεπτο, και επειδή το σώμα μας  ξεχωρίζει το κάθε τι που τρώμε σε θρεπτικά συστατικά, αυτήν την μεγάλη μπουκιά δεν θα μπορούσε να την διαχειριστεί με αποτέλεσμα να την μεταφέρει σε ένα λιποκύτταρο αυξάνοντας του τον όγκο. Άρα αν τρώμε γρήγορα, βιαστικά και αμάσητα ο εγκέφαλος δεν θα χορτάσει ποτέ, συν ότι το σωματικό μας λίπος θα αυξηθεί.
Συμπερασματικά ο εγκέφαλος είναι πολύπλοκο όργανο, χρειάζεται να εισέλθουν σε αυτόν τα κατάλληλα μηνύματα ώστε να είμαστε σε μια ισορροπία, τόσο σωματικά-οργανικά όσο και ψυχικά.
Τα παραπάνω είναι πιθανοί λόγοι όταν μερικά άτομα βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής και δεν βλέπουν πτώση στην ζυγαριά.
Γιαυτό λοιπόν σε μια συνεδρία με διαιτολόγο καλό θα ήταν να στοχεύει στην εκμάθηση του πελάτη του, να ακούει το σώμα του και τα θέλω του, και όχι απλά το τύπωμα ενός χαρτιού.
Ήξερες τα παραπάνω θα χαρώ πολύ να μου απαντήσεις σε μήνυμα.
Φουντουλάκη Βασιλεία
Φωτογραφία: Pinterest



3 σχόλια:

  1. δεν γνώριζα πολλά ευχαριστώ θερμά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ ευχαριστώ για το μήνυμα σας, μείνετε συντονισμένη και θα έρχονται και άλλες ενημερώσεις στο blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλετε να πουλήσετε τα νεφρά σας; ή Αναζητάτε την ευκαιρία να πουλήσετε τα νεφρά σας για χρήματα λόγω οικονομικής βλάβης και δεν ξέρετε τι να κάνετε, τότε επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και θα σας προσφέρουμε καλό ποσό για τα νεφρά σας. Το όνομά μου είναι (Doctor Elvis Whyte) Είμαι Φρενολόγος στο νοσοκομείο μας και ειδικεύτηκα στη Χειρουργική των Νεφρών και ασχολούμαστε επίσης με την αγορά και τη μεταμόσχευση νεφρών με έναν ζωντανό αντίστοιχο δότη. Email επικοινωνίας: doctorelviswhyte@gmail.com ή whatsapp μας +2347083629144 για περισσότερες πληροφορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλύτερη απορρόφηση σιδήρου

                                   Ο σίδηρος είναι ένα μιρκοθρεπτικό συστατικό το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την συνολική υγεία. Στις μέ...