Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Παγκόσμια ημέρα υγείας 7.04


7.04
Η έβδομη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ) ως παγκόσμια ημέρα της υγείας στοχεύοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών.
Το 1948  7 Απριλίου ήταν η μέρα γέννησης του εξειδικευμένου οργανισμού ο οποίος αγωνίζεται καθημερινά για σημαντικά θέματα δημόσιας υγείας. 
Σήμερα αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη κυρίως σε όλους αυτούς τους ανθρώπους στον τομέα της υγείας που παλεύουν κατά την εξάπλωση του COVID-19 κοινώς κορωναϊού ο οποίος έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις όλο αυτό το διάστημα.
Ο Ιπποκράτης όρισε ως υγεία την ισορροπία στην σχέση του νου- ψυχή με το σώμα.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην υγεία ανεξάρτητα της οικονομικής τους κατάστασης,και όλοι κάλο θα ήταν να φροντίζουμε γ'αυτήν είτε ατομικά είτε συλλογικά.
Για να είμαστε τόσο σωματικά όσο ψυχικά υγιείς πρέπει να βρούμε τις ισορροπίες μας.
Παρακάτω θα παραθέσω συνοπτικά κατηγορίες που μας κάνουν περισσότερο υγιείς:
  1. Άσκηση φρόντισε το σώμα σου γυμνάζοντας το όσο τακτικά μπορείς, με αυτόν τον τρόπο θα νιώθεις και υγιής και χαρούμενος .Έρευνες έχουν δείξει πως όσο τακτικά γυμναζόμαστε παράγονται οι ενδορφίνες οι οποίες στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είμαστε πολύ καλά και έχουμε τον έλεγχο.
  2. Ισορροπημένη διατροφή μην αποκλείσεις τίποτα από το διαιτολόγιο σου με στόχο να χάσεις κιλά ή επειδή είναι της μόδας,παν μέτρο άριστον έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας και εγώ θα συμφωνήσω,φρόντισε να στοχεύεις στην θρεπτική σου αποκατάσταση και όχι στην θερμιδική σου πρόσληψη.Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες τροφίμων οι οποίες είναι 5 (Υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά  πρωτεΐνες-κρέατος, φρούτα, λαχανικά, λιπαρά)  να τονίσω σε αυτό το σημείο πως ο κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένες ανάγκες με βάση το ιατρικό, διαιτητικό ιστορικό του και πως πρέπει να ενημερωθεί από πιστοποιημένο διαιτολόγο αν θέλει να ακολουθήσει πρόγραμμα.
  3. Διάβασμα βιβλίου όσο σημαντικό είναι να γυμνάζουμε το σώμα και να του δίνουμε θρέψη μέσα από την τροφή άλλο τόσο σημαντικό είναι να ''γυμνάζουμε'' και το μυαλό μας διαβάζοντας κάποιο βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο η ψυχική μας υγεία είσαι σε ισορροπία και το μυαλό μας απομακρύνει κάθε αρνητική σκέψη και αρχίζει να φτιάχνει εικόνες από αυτά που διαβάζει.
  4. Μουσική-ζωγραφική-ταινία. Τα παραπάνω συμβάλουν κυρίως στην ψυχική υγεία. Αν η ψυχολογική σου  κατάσταση δεν είναι καλά τότε ούτε ο ίδιος σου ο εαυτός δεν είναι 100% καλά.
Εν κατακλείδι υγεία είναι το σύνολο της σωματικής,ψυχικής διανοητικής κατάστασης του ατόμου που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Πηγή: in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλύτερη απορρόφηση σιδήρου

                                   Ο σίδηρος είναι ένα μιρκοθρεπτικό συστατικό το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την συνολική υγεία. Στις μέ...