Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Διατροφή και σεροτονίνη

Σε ένα πρόγραμμα διατροφής οι περισσότεροι διαιτολόγοι αναφέρονται στα 3ωρα μεταξύ των γευμάτων, δηλαδή ανά τρεις ώρες ο διαιτώμενος καλό θα ήταν να καταναλώνει κάποιο snack. Λίγοι είναι εκείνοι που ρωτάνε όμως τον λόγο που χρειάζονται τα τρίωρα.
-------------------------------------------------
Γιατί είναι σημαντικά τα τρίωρα λοιπόν?
-------------------------------------------------
Η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου είναι η γλυκόζης, ο οποίος χρειάζεται το 1/3 των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων με πιο απλά λόγια θα λέγαμε πως η γλυκόζη είναι το καύσιμο του εγκεφάλου, όπως η καλή βενζίνη για το αμάξι. Όταν εξαντληθούν τα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο, εκείνος αρχίζει και ''συγχέεται'' και το άτομο νιώθει εξαντλημένο, κούραση νευρικότητα και πολλά άλλα αρνητικά συναισθήματα.
Όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης διατηρούνται στο αίμα περίπου 3 με 3,5 ώρες.
Ο λόγος για τον οποίο τονίζουμε εμείς οι διαιτολόγοι να τρώνε οι διαιτώμενοι μας αν 3 ώρες είναι για να προλάβουμε την πιθανή υπογλυκαιμία,(πτώση της γλυκόζης κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα και έντονη επιθυμία του ατόμου να καταναλώνει επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως).
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ.
Όταν καταναλώνουμε κάποιο γεύμα, αυτόματα τα ένζυμα του στόματος με κύριο την αμυλάση διασπούν το φαγητό σε θρεπτικά συστατικά και το σώμα το αξιοποιεί κατάλληλα. Συνεπώς γίνεται παραγωγή γλυκόζης στο αίμα, το πάγκρεας με την σειρά του αρχίζει και δουλεύει ώστε να απελευθερώσει την ινσουλίνη, η οποία είναι ορμόνη και μεταφέρει την γλυκόζη στα κύτταρα μας στόχος της είναι να τα ''γεμίσει'' ενέργεια. Εφόσον τα κύτταρα μας είναι πια ''χορτάτα'' στον εγκέφαλο ενεργοποιείται και άλλος μηχανισμός αυτός της σεροτονίνης. Όταν ένα άτομο θα καταναλώσει υδατάνθρακα πχ ψωμί ολικής αυτόματα με βάση τα παραπάνω παράγεται η ινσουλίνη, για να παραχθεί η σεροτονίνη χρειάζεται το αμινοξύ τρυπτοφάνη (πρωτεΐνη) με εισχωρήσει μέσα στην εγκεφαλική λειτουργία(το αμινοξύ αυτό είναι πιο ''αδύναμο συγκριτικά με τα υπόλοιπα αμυνοξέα) αυτό θα πραγματοποιηθεί με το να καταναλώσει το άτομο μια πηγή πρωτεΐνης πχ λίγο τυρί, η ινσουλίνη με την σειρά της θα δράσει στο αμινοξύ τρυπτοφάνη(στόχος να περάσει στον εγκέφαλο)που αλληλοεπιδρά με βιτ β και με την ύπαρξη της βιταμίνης C δημιουργείται και φτάνει τελικά η σεροτονίνη στον εγκέφαλο.
Με τον παραπάνω τρόπο παράγεται η σεροτονίνη η οποία στέλνει στον εγκέφαλο τα μηνύματα:

  1. Είμαι χορτάτος/ή 
  2. Έχω τον έλεγχο της διατροφής μου και 
  3. Είμαι ψυχικά καλά.
Συμπερασματικά
Οι περισσότεροι λόγο έντονης καθημερινότητας δεν ακούν το σώμα τους, και δεν ξέρουν πότε έχουν χορτάσει και ο μηχανισμός παραγωγής σεροτονίνης έχει διαταραχθεί. Στόχος είναι το άτομο να μάθει να ακούει το σώμα του και να το σέβεται, να το φροντίζει και να μην το αφήνει ώρες νηστικό.

Πηγές:mednutrition.gr
Εικόνα εξωφύλλου:Pinterest 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλύτερη απορρόφηση σιδήρου

                                   Ο σίδηρος είναι ένα μιρκοθρεπτικό συστατικό το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την συνολική υγεία. Στις μέ...