Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Για ποιον λόγο η ζυγαριά δεν πέφτει ενώ προσέχω?

Είναι ένα καίριο ερώτημα, το οποίο απασχολεί τους περισσότερους διαιτώμενους και αυτή η  συχνή ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί χωρίς διαιτητικό και ιατρικό ιστορικό.
Οι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μένει σταθερό στο σωματικό του βάρος είναι αρκετοί. Πάμε μαζί να αναλύσουμε τους κυριώτερους αναφορικά.

  1. Κατακράτηση Υγρών: Ως κατακράτηση υγρών ορίζεται η κατάσταση του σώματος κατά την οποία το νερό παραμένει εξωκυττάρια (έξω από το κύτταρο) και δεν εισχωρεί μέσα στο κύτταρο με απλά λόγια, είμαστε αφυδατωμένοι. Πολλές θα ήταν οι φορές που μετά από κάποιο τραπέζι( πχ γιορτές,) την επόμενη μέρα το βάρος σας μπορεί και να έφτανε 1-2 κιλά πιο πάνω. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εδώ, γιατί πολύ απλά ο λόγος αυτής της αύξησης είναι οι επιλογές τροφών(πλούσια σε νάτριο, ή περιορισμός πρόσληψης υγρών). Αν αυξήσετε τα φρούτα, λαχανικά και την πρόσληψη υγρών που μερικές από τις συστάσεις για αντιμετώπιση της κατακράτησης θα νιώθετε πιο ανάλαφροι.
  2. Μπορεί να έχετε χάσει βάρος αλλά να μην το βλέπετε: Ένας διαιτώμενος δεν έχει την δυνατότητα να καταλάβει και να αναλύσει την σύσταση του σώματος του,υπάρχει πιθανότητα ένας άνθρωπος να αθλείται και να έχει χάσει για παράδειγμα - 1 kg σωματικού λίπους και να έχει αυξηθεί κατά +1kg η μυική του μάζα. Σε αυτήν την περίπτωση το σωματικό βάρος παραμένει σταθερό, η σύσταση σώματος ωστόσο διαφοροποιείται αλλά και η εικόνα μακροπρόθεσμα.
  3. Συχνό τσιμπολόγημα: Είναι ένα συχνό φαινόμενο, άνθρωποι που ενώ έχουν φάει  καταναλώνουν τακτικά σνακ καθ όλη την διάρκεια της μέρας.Σε αυτούς τους ανθρώπους χρειάζεται να μπει πρόγραμμα να αρχίσουν να γράφουν το ημερολόγιο καταγραφής που πιθανόν θα τους έδωσε ο διαιτολόγος και μαζί με τον ειδικό βρούνε λύση σε αυτήν την συνήθεια. 
  4. Στρες-Άγχος: Έρευνες έχουν δείξει πως αυξημένα επίπεδα άγχους οδηγούν στην αυξημένη έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης στο αίμα. Όσο η ορμόνη αυτή είναι στα ύψη η ζυγαριά δεν θα πέσει και δικαίως καθώς το σώμα λαμβάνει το μήνυμα της απειλής και προσπαθεί να διαχειριστεί αυτό και όχι την απώλεια του βάρους. Επιπλέον έρευνες έχουν συσχετίσει πως ο λόγος που η ζυγαριά δεν πέφτει είναι γιατί τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο  αίμα αυξάνουν το αίσθημα της πείνας κυρίως για λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη.
  5. Κακός ύπνος: Έχει αναλυθεί και σε ξεχωριστό άρθρο. Για τους ενήλικες ιδανική διάρκεια ύπνου είναι μεταξύ 7-8 ώρες τόσο για την σωματική όσο για την ψυχική και πνευματική υγεία.Λιγότερες ώρες ύπνου και όχι τόσο ποιοτικός ύπνος έχει συσχετισθεί με αυξημένο σωματικό βάρος.
  6. Το σώμα σου δεν θέλει να χάσει άλλο. : Το σώμα μας είναι πολύ σοφό η απώλεια πραγματοποιείται, όσο το σώμα χρειάζεται αυτήν την μείωση κιλών και όχι παραπάνω και κάπου εκεί σταματάει. Σου δείχνει πως δεν χρειάζεται να χάσεις άλλο σωματικό βάρος και προστατεύει με αυτόν τον τρόπω την υγεία σου.
  7. Ασθένεια:  Μπορεί να υπάρχει κάποιο θέμα υγείας το οποίο δεν το έχει ανακαλύψει το άτομο. Με τις εξετάσεις αίματος και με μια συνεδρία με παθολόγο και διαιτολόγο το άτομο θα πάρει τις κατάλληλες πληροφορίες.
Συμπερασματικά παραπάνω αναφέρθηκαν μερικούς από τους πολλούς λόγους που η ζυγαριά δεν πέφτει, για να έχετε καλύτερη σχέση με το σώμα και το φαγητό και να μην εστιάζεται μόνο στο αποτέλεσμα της ζυγαριάς επισκεφτείτε έναν διαιτολογο διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Φωτογραφία:Pinerest

1 σχόλιο:

  1. Θέλετε να πουλήσετε τα νεφρά σας; ή Αναζητάτε την ευκαιρία να πουλήσετε τα νεφρά σας για χρήματα λόγω οικονομικής βλάβης και δεν ξέρετε τι να κάνετε, τότε επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και θα σας προσφέρουμε καλό ποσό για τα νεφρά σας. Το όνομά μου είναι (Doctor Elvis Whyte) Είμαι Φρενολόγος στο νοσοκομείο μας και ειδικεύτηκα στη Χειρουργική των Νεφρών και ασχολούμαστε επίσης με την αγορά και τη μεταμόσχευση νεφρών με έναν ζωντανό αντίστοιχο δότη. Email επικοινωνίας: doctorelviswhyte@gmail.com ή whatsapp μας +2347083629144 για περισσότερες πληροφορίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλύτερη απορρόφηση σιδήρου

                                   Ο σίδηρος είναι ένα μιρκοθρεπτικό συστατικό το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την συνολική υγεία. Στις μέ...