Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ανορθόδοξες Δίαιτες


Η επιστροφή στην καθημερινότητα μετά το ''μένουμε όλοι σπίτι'' είναι γεγονός. Με την επανένταξη στην καθημερινής μας ρουτίνας λοιπόν, θέμα χρόνου είναι να κάνουν την εμφάνιση τους και οι ΄΄ειδικοί΄΄ οι οποίοι θα υποσχεθούν γρήγορη απώλεια βάρους   μέσω κάποιας ανορθόδοξης δίαιτας, φυσικό είναι και να δελεάσουν πολύ κόσμο.
Οι ανορθόδοξες δίαιτες που προωθούν συνήθως οι ''ειδικοί'' μετά από περίοδο διακοπών, ή χαλάρωσης είναι:
     
                                                                             
  1. Δίαιτα Detox
  2. Δίαιτα Aktins 

      3. Λαχανόσουπας
      4. Ομάδας αίματος 

      5. Πρωτεϊνικές
      6.Δίαιτα των μονάδων  
      7.Του ανανά 
      8. Μόνο με υγρά

Και πολλές ακόμα πού όσο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και όσο οι ΄΄ειδικοί΄΄ θα στοχεύουν στο κέρδος και όχι στον άνθρωπο αυτόν κάθε αυτόν θα εμφανίζονται.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή οι παραπάνω δίαιτες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
  1. Ανισορροπία σε μακροθρεπτικά συστατικά.
  • Δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες πλούσιες σε πρωτεΐνη και μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά.
  • Δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
      2.  Κατανάλωση ή αποφυγή μεγάλες ομάδες τροφίμων.

ΠΡΟΣΟΧΗ και στις δύο κατηγορίες γιατί είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί στο άτομο διαταραγμένη σχέση με την τροφή, και να ενισχύσει την διατροφική διαταραχή ορισμένων ανθρώπων.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν χάνονται γρήγορα τα κιλά?

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες και η δίαιτα Atkins για παράδειγμα, βασίζονται στην μειωμένη και ανεπαρκή κατανάλωση της μεγαλύτερης ομάδας τροφίμων τους υδατάνθρακες.
Όταν η πρόσληψη των υδατανθράκων(κύριας πηγής ενέργειας) είναι μειωμένη, οι αποθήκες γλυκογόνου (Αποθηκεύεται στους μύες και ήπαρ) και συνεπώς το νερό που συνδέεται με το γλυκογόνο, μειώνεται και σταδιακά εξαντλούνται.Συνεπώς αυτή η θεαματική απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι παρά μόνο μείωσή βάρους μέσω απώλειας νερού, και μυικού ιστού(μυικής μάζας και όχι λίπους). Αντίθετα ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο στοχεύει στην μείωση λιπώδη ιστού και όχι μυικής μάζας.
Επίσης η εξάντληση των αποθηκών γλυκογόνου οδηγούν στην παραγωγή κετονών, παρόμοια που εμφανίζεται σε καταστάσεις νηστείας. Σε αυτό το στάδιο δηλαδή μεταβολίζεται το λίπος για να παραχθεί ενέργεια, ώστε να μπορέσει οργανικά να διατηρηθεί στην ζωή το άτομο.
Με πιο απλά λόγια οι κετόνες είναι τα απόβλητα, που δημιουργούνται από τον μεταβολισμό των λιπών.
Αρνητικές επιπτώσεις αυτών των διαιτών στο σώμα:

  1. Το άτομο δεν καταλαβαίνει πότε χορταίνει και πότε πεινάει ανισορροπία αισθήματος πείνας-κορεσμού.
  2. Έχει συνδέσει εγκεφαλικά και οργανικά την λέξη δίαιτα με στέρηση, κάτι το οποίο του δημιουργεί άγχος και στρες, και σε μια μελλοντική προσπάθεια για απώλεια είναι  πολύ πιθανό να σταματήσει πολύ γρήγορα.
  3. Αντίσταση στην ινσουλίνη: H ινσουλίνη είναι ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας για να μεταφέρει την γλυκόζη στα κύτταρα. Σε αυτήν την περίπτωση η ινσουλίνη δεν λειτουργεί σωστά και τα κύτταρα του αίματος δεν μπορούν εύκολα να την απορροφήσουν με αποτέλεσμα να μένουν ''νηστικά''.Αυτό συνήθως γίνεται όταν το άτομο έχει καταφέρει '' την απώλεια βάρους του και ξεκινάει πάλι να τρώει μεγάλο όγκο τροφής λόγω στέρησης με αποτέλεσμα το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη από τα φυσιολογικά, για να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου(γλυκόζη) στο αίμα και να την μεταφέρει στα κύτταρα.
  4. Θυμός, νεύρα καθώς αποκλείονται πολλές ομάδες τροφίμων.
Ένας ακόμα λόγος που οι συγκεκριμένες δίαιτες φέρουν αποτελέσματα, και θεωρούνται από τον κόσμο επιτυχημένες είναι η μονοτονία των τροφών και οι χαμηλές θερμίδες που θρεπτικά ωστόσο δεν καλύπτουν το άτομο.
Αν ένα άτομο σκέφτεται να ακολουθήσει διάφορες τέτοιες δίαιτες και μέσω αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων, εμφανίζει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά τότε καλύτερα να μην την ακολουθήσει, αντίθετα να εμπιστευτεί έναν διαιτολόγο διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που θα τον μάθει να ακούει το σώμα του και πως να διατρέφεται, καθώς και θα βελτιώσει την θρεπτική του κατάσταση.

Πως να καταλάβετε ότι η δίαιτά δεν σας ταιριάζει:
  1. Πάντα να ζητάτε από τον διαιτολόγο την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, το πτυχίο του και εξειδικεύσεις αν έχει, σε περίπτωση που νιώθετε πως δεν σας σέβεται ο διαιτολόγος και κοιτάει το κέρδος μπορείτε να του μιλήσετε, και πολύ απλά να απευθυνθείτε σε κάποιον άλλον ειδικό δεν μπορούμε να ταιριάζουμε με όλους.
  2. Αν διαβάζετε σε κάποιο περιοδικό τις δίαιτες των διάσημων και για κάποιον λόγο επιλέγετε να τις εφαρμόσετε, αναζητήστε τον αρθρογράφο.
  3. Αν η δίαιτα είναι στερητική και νιώθετε ότι δεν σας ταιριάζει τότε δεν κάνει για σας απευθυνθείτε σε ειδικό.
  4. Οι ''ειδικοί''που σας την έδωσαν πιθανό να σας προωθούν και συμπληρώματα για γρήγορη απώλεια και σας ενημερώνουν πως πρέπει να κάνετε άσκηση μέχρι να νιώσετε πόνο? αν ναι τότε τρέξτε να σωθείτε και αναζητήστε από κάποιον επιστήμονα ο οποίος είναι πάνω από όλα Άνθρωπός να σας βοηθήσει.
  5. Αν είναι χαμηλών θερμίδων και νιώθετε κόπωση,ατονία ζαλάδα μην συνεχίσετε να ακολουθείτε τέτοιου είδους διατροφικού προγράμματος.
Συμπερασματικά οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την εύκολη λύση, επιθυμούν την γρήγορη απώλεια χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες που έχει για το σώμα τους.
Τους φαίνεται πολύ λογικό να ακολουθήσουν την δίαιτα της Μαντόνα από κάποιο περιοδικό,  από το να εμπιστευτούν έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Τέλος θα θέσω την εξής ερώτηση μήπως και προβληματιστεί έστω και ένα άτομο:
''Ποιο είναι το κίνητρο σας για απώλεια βάρους, τι θέλετε να κάνετε με το σώμα σας; να χάσετε γρήγορα κιλά ή να μειώσετε το σωματικό σας βάρος και να το διατηρήσετε  να μάθετε να τρέφεστε και να ακούτε τις ανάγκες του σώματος σας;'''
Βιβλιογραφία,πηγή:Mednutrition
cydadiet.org
Φωτογραφία:Pinterest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλύτερη απορρόφηση σιδήρου

                                   Ο σίδηρος είναι ένα μιρκοθρεπτικό συστατικό το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την συνολική υγεία. Στις μέ...